Nejvíce hráčů mezi umělci a dalšími kreativními lidmi

Estimated read time 6 min read

Lidé se v historii vždy zajímali o hazardní hry. Umělci, spisovatelé a další kreativní lidé se neustále snaží najít inspiraci pro svou tvorbu a poměrně často tato inspirace pochází z nečekaných činností, mezi něž patří i hazardní hry. Existují již mnoho let a praktikuje je mnoho lidí. Tato činnost také inspirovala mnoho umělců nebo jiných kreativních lidí k vytvoření úžasných děl nebo k zavedení některých prvků hazardních her do svých děl. Ať už je důvod jakýkoli, tvůrčí mysli v historii tato činnost fascinovala a s příchodem online kasin, která nabízejí každému hráči bonus bez vkladu, se zájem o hazardní hry jako způsob získání inspirace znásobil. Podívejme se tedy na některé z největších hazardních hráčů mezi umělci a dalšími kreativními lidmi.

Caravaggio – Hráči

Tento seznam začneme jedním z obrazů, které vytvořil Caravaggio. Obraz je známý pod názvem The Cartwrights. Obraz nám dává nahlédnout do dobového hazardu. Dokončení obrazu Hráči bylo milníkem v Caravaggiově umělecké kariéře. Obraz namaloval po odchodu z ateliéru Giuseppe Cesariho d’Arpino a je považován za jeho první vlastní malbu. Caravaggio je považován za velkého hazardního hráče, jak dokládají některá jeho díla.

Edward Munch – U rulety

Edward Munch je známý jako autor slavného „Výkřiku“, obrazu, který zná většina lidí na celém světě. Během svého pobytu v Nisu na jihu Francie navštěvoval Edward Munch pravidelně kasino v Monte Carlu. Prostředí kasina ho inspirovalo k namalování obrazu U ruletového stolu, který vychází z jeho vzpomínek a pocitů při pobytu v kasinu. Při tvorbě tohoto obrazu Munch experimentoval s různými styly, aby doplnil a zdokonalil svůj vlastní. Z toho můžeme vyvodit, že kasina skutečně pomáhají inspirovat, a pokud se jedná o online kasina, která poskytují free spiny za registráciu, můžete se inspirovat také, a přitom neutratit ani čas, ani peníze.

Paul Cézanne – Hráči karet

Francouzský postimpresionistický malíř Paul Cézanne namaloval sérii obrazů Hráči karet, které se navzájem velmi podobají, ale liší se velikostí. Obrazy zobrazují postavy, které vypadají jako rolníci, a jejich každodenní zaměstnání v baru, v tomto případě hraní karet. Před vytvořením Hráčů karet Cézanne vytvořil mnoho skic a namaloval mnoho portrétů jako cvičení pro svůj cyklus. S jeho láskou k těmto hrám souvisí i celá série obrazů na téma hazardních her.

Lucien Freud – Muž na provázkovém křesle

Lucien Freud, považovaný za jednoho z největších portrétistů 20. století, je pravděpodobně nejznámější díky portrétu královny Alžběty II. z roku 2001, ale jeho kariéra trvala více než 60 let. Byl notoricky uzavřený a maloval jen ty, které znal. Měl také vážné problémy s hazardními hrami a na počátku své kariéry, než se stal úspěšným, splácel své dluhy obrazy. Vzhledem k tomu, že se téměř neustále věnoval hazardním hrám, znal dobře mnoho hráčů. Někteří z nich mu dokonce pózovali pro jeho obrazy, například Victor Chandler, dostihový hráč, který se s Freudem velmi spřátelil. Chandlerův obraz s názvem Muž v křesle na provaze je jedním z Freudových nejikoničtějších děl a jeho hodnota přesahuje 4 miliony liber.

Cassius Marcellus Coolidge – Psi hrají poker

Pravděpodobně nejznámějším obrazem o hazardních hrách je Psi hrají poker. Jeho autorem je Cassius Marcellus Coolidge. Vytvořil 8 verzí tohoto obrazu, které se v průběhu času dočkaly mnoha reprodukcí. Tento umělec si vysloužil titul „nejslavnější americký umělec, o kterém jste nikdy neslyšeli“. Samotné obrazy jsou mnohými považovány za špatné umění nebo kýč. Přesto byl seriál v té době velmi oblíbený a žádaný. Cassius Marcellus Coolidge je považován za velkého hazardního hráče.

Shelley Wilkerson – královna hracích automatů

Pravděpodobně nejobskurnějším snímkem ze všech zmíněných je Královna hracích automatů. Mohl by být zařazen do stejné kategorie jako „Psi hrací karty“. Dílo je vytvořeno v jasných barvách a zobrazuje ženu hrající na hracích automatech. Obraz není příliš známý a může být vnímán také jako reprezentace špatného umění, jedné z mnoha kýčovitých uměleckých forem, které dominují uměleckému průmyslu. Autor tohoto uměleckého díla byl v té době skutečným nadšencem do hazardních her.

Další kreativní lidé inspirovaní hazardními hrami

Existuje samozřejmě mnoho dalších uměleckých děl inspirovaných hazardními hrami, včetně současnějších děl Michaela Godarda, která se díky jeho vášni pro Las Vegas téměř výhradně zabývají tématy hazardních her nebo nočního života. Hanne Lohr Köhler, která má jasný a energický styl, vytvořila také několik velmi výrazných děl inspirovaných dostihy.

Myšlenky na závěr

Vzhledem k často vysoké hodnotě mnoha slavných obrazů, zejména těch výše zmíněných, které v té či oné podobě zobrazují karty nebo hazardní hry, zůstane spojení mezi kasiny, hazardními hrami a uměním pravděpodobně stejně silné jako doposud, což znamená, že v budoucnu vznikne mnoho dalších děl, která budou svět hazardních her oslavovat i varovat před ním.

Další články:

Další články autora: